خطر فرهنگ شهرت در بین کودکان و نوجوانان
12 آذر 1401
1401-09-12 15:00
خطر فرهنگ شهرت در بین کودکان و نوجوانان
با همه گیری فضای مجازی، فرهنگ شهرت گسترش زیادی پیدا کرده است، به طوری که در بین کودکان و نوجوان هم، این فرهنگ ریشه دوانده است.
پژوهشها در انگلیس نشان میدهد حدود ۶۰ درصد از نوجوانان و جوانان این کشور می خواهند سلبریتی شوند. خطر اینجاست که کودکان و نوجوانان نسل امروز، موفقیت را در شهرت می بیند و تمام تلاششان را میکنند تا جلب توجه کنند؛ حتی با انجام کارهای غیرمعقول، زشت، مستهجن و مبتذل. مانند «مدونا» که هر کار زشت و پست و بی مایه ای مرتکب میشد تا همیشه در تیتر یک رسانه ها باشد؛ یا مثل کیم کارداشیان که بدون داشتن تخصص، مهارت یا فضیلت خاصی، و فقط با بدن نمایی، مشهور شد. حال همین افراد بی فضیلت و بی تخصص، می شوند الگوی فرزندان ما در تمام ابعاد زندگی مثل: سبک زندگی ، سیاست، افتصاد، فرهنگ و ……
یکی از معایب فرهنگ شهرت این است که فرهنگ ما را رفته رفته نابود میکند، زیرا فرزند بدون آنکه به مدرک، تخصص یا سطح شغلی پدر و مادر خود بنگرد، میگوید: پدر من به دلیل آنکه در فضای مجازی فالوور یا دنبال کننده ندارد، انسان مشهوری نیست، پس در نتیجه آدم موفقی هم نیست!!
نوجوانان جامعه در طول شبانه روز، همواره درگیر فیلم ها، عکس ها، متن ها و حواشی سلبریتی ها در فضای مجازی و رسانه ها هستند، به همین جهت به مرور هر کسی که برایش جذاب تر و پر فالوور تر باشد، به عنوان الگو یا قهرمان زندگی برایش قلمداد می شود؛ آنهم نه در خوبی ها؛ بلکه تجربه و سابقه نشان می دهد الگویی برای بدی ها، زشتی ها و نا هنجاری ها می شود.
از طرفی سلبریتی ها در حال نقش آفرینی برای تغییر هویت ها هستند، یعنی توقف هویت و فراموشی خود؛ زیرا فرد در طول عمر و زندگی خود فقط سلبریتی ها را می بیند و از خود، آینده، خانواده و زندگی اش غافل می شود.
داشتن الگو خوب است، اما چه نوع الگویی، آیا هرکسی را که از راه می رسد را باید الگو قرار دهیم؟ اتفاقا دین مبین اسلام هم تاکید زیادی به داشتن الگوی خوب دارد و خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: پیامبر برای شما در زندگی بهترین الگو است(اسوة حسنه)، اما متاسفانه امروزه سلبریتی ها جای الگوهای خوب، کامل و واقعی را گرفته اند.
با این حساب چه کارهایی می توانیم بکنیم؟
1- به فرزندان خود بیآموزیم که اگر فلان بازیگر یا فلان سلبریتی، فرد محبوبش است، او را فقط در بازیگری الگوی خود قرار بدهد نه در همه شئونات زندگی؛ بهتر است افرادی را الگوی خود قرار دهیم که در همه ابعاد کامل هستند، مانند نبی مکرم اسلام و اهل بیت ایشان.
2- پشت پردهی سلبریتی ها را به فرزندان خود نشان دهیم، مانند فساد ها، بی اخلاقی ها، قانون شکنی ها و تناقض هایشان را.
3- فرزندان خود را از همان سن کم، با الگوهای واقعی و با فضیلت آشنا کنیم، مثل شهدا، قهرمانان تاریخ ایران و اسلام، اهل بیت و ….
4- به فرزندان خود توجه کنیم، آنها به دلیل خلأ عاطفی در خانواده و عدم توجه از سوی پدر و مادر دچار بحران هویت می شوند، سپس به فضای مجازی و سلبریتی های دوزاری پناه می برند و با الگوگیری از آنها، هر کاری می کنند تا توجه کاربران شبکه های اجتماعی را به سمت خود جلب کنند؛ پس به آنها توجه کنیم.
5- بحث و راهکار در این خصوص زیاد است، در یادداشت های بعدی بیشتر به آن میپردازم.
نویسنده: یوسف برادران مهر